Nezaradené

Ako šetriť energiu v domácnosti?

Vďaka každoročnému zvyšovaniu cien energií sa veľa z nás zamýšla nad tým ako si ponížiť náklady na energie a ušetriť dáke to euríčko. V tomto článku si napíšeme ako znížiť malými krokmi spotrebu elektrickej energie, ktorá v dnešnej domácnosti poháňa väčšinu zariadení a spotrebičov.  

Osvetlenie

Začneme osvetlením, pretože predstavuje významnú časť spotreby elektrickej energie v domácnosti.

  • Led žiarovky – určite to nie je pre Vás novinka, ale nemožno ju vynechať. LED žiarovky poskytujú vysoký výkon pri podstatne nižšej spotrebe v porovnaní s klasickými žiarovkami. Jedinou nevýhodou LED žiaroviek je vyžšia obstarávacia cena, čo sa Vám ale v krátkom čase vráti a v konečnom dôsledku môžete ušetriť pomerne značné sumy.
  • Lokálne osvetlenie – veľmi dôležitým faktorom je aby ste svietili lokálne, aby váš dom nebol vysvietený ako vianočný stromček. Namiesto veľkého lustra používajte slabšie lokálne svietidlá ( lampičky ) a sviette len v mietnosti v ktorej s práve nachádzate.

Varenie

V prípade že varíte na elektrických zariadeniach dbajte na tieto rady a skutočne môžete ušetriť rádovo desiatky eur.

  • Kvalitné kuchynské vybavenie – pri kúpe nových spotrebičov si vyberajte kvalitnú indukčnú,alebo sklo keramickú varnú dosku s efektívnym ohrevom. Používajte kvalitný riad s optimálnymi tepelnými vlastnosťami. Pre rýchlu tepelnú úpravu a pre rýchly ohrev sú ideálne nerezové riady, ktoré vedú teplo rovnomerne a rýchlo. Predlšie pripravované jedlá sú ideálne liatinové riady, ktoré sa dlhšie nahrievajú, ale za to výborne kumulujú.
  • Používanie varnej dosky – využívajte jednotlivé platničky podľa ich veľkosti a určenia. Používajte pokrievky, využívajte akumulované a zvyškové teplo.

Kúrenie a ohrev vody

Budeme sa venovať domácnostim v ktorých sa kúri, alebo sa ohrieva voda elektrinou. Ide o veľké položky v rámci celkovej sporeby energie a väčšinou je tu veľký priestor pre úspory bez toho aby ste museli hľadať alternatívny spôsob vykurovania.

  • Zbytočne neprekurujte – optimálna teplota sa pohybuje niečo medzi 20-23 °C, na noc je možne znížiť telotu na 19 °C.
  • Ohrev vody – teplotu bojleru  nastavte na komfortné a nutné minimum. Postačujúca je teplota nad 50 °C, ktorá je postačujúca pre zaistenie hygienického štandardu (zamedzenie šírenia baktérie legionella) Teploty nad 60 °C a viac sú už zbytočné.
  • Správne vetranie – základným a odporúčaným postupom optimalizujete výdavky na vykurovanie. Ideálne vetranie je krátkodobé, ale intenzívne. V krátko čase sa vymení vydýchaný vzduch pričom sa interiér výrazne neochladí. Takzvané mikrovetranie tak akurát spôsobí prievan vo vašej peňaženke.