Nezaradené

Výhody fotovoltickej elektrárne pre rodinné domy

Čo sa dozviem?

V tomto článku si povieme niečo málo o fungovaní FV, o dôvodoch a výhodách zaobstarania si vlastnej fotovoltickej/solárnej elektrárne na strechu Vášho domu z pohľadu sebestačnosti, úspory energie, ako o investícii a v neposlednom rade o dopade na životné prostredie.

Ako to vlastne funguje?

Fotovoltika je premena slnečnej energie na elektrickú energiu, ktorá prebieha vďaka fotovoltickému efektu v kremíkových polovodičových vrstvách fotovoltických panelov.

Alternatívou k monokryštalickému alebo polykryštalickému kremíku sú tzv. „tenké vrstvy“ (thin-films), založené na báze chemických zlúčenín (napr. CdTe – Cadmium Telluride alebo CIS – Copper Indium Diselenide), ktoré sa nanášajú v jednej alebo viacerých vrstvách na podklad vyrobený zväčša z plastu. Tie sa u nás používajú veľmi málo.

Fotovoltický systém sa skladá z FV panelov, ktoré spolu tvoria fotovoltický generátor, nimi vyprodukovaná energia putuje do meniča kde sa jednosmerný prúd (DC) transformuje na striedavý prúd (AC) a ten slúži na napájanie domu, nadbytočnú nespotrebovanú energiu možme v závislosti od druhu nainštalovaného FV systému buď uskladniť vo fyzickej batérií v prípade hybridného systému (Off-Grid).

V prípade On-Grid systému môžeme prebytky uskladniť vo virtuálnej batérií ktorú poskytuje distribučná spoločnosť, predať prebytky do distribučnej siete, alebo využiť na ohrev vody v bojleri, bazéne…

Fotovoltika a jej výhody

  • Zastropovanie si ceny elektrickej energie

Ceny elektrickej energie neustále narastajú a fotovoltika ako alternatívny zdroj ponúka výrobu vlastnej energie ktorá nie je momentálne spoplatnená. Zaobstaraním si vlastnej elektrárne si zastropujete cenu energií na desiatky rokov.

  • Energetická nezávislosť

Efektívnym využívaním fotovoltiky sa značne zvyšuje Vaša energetická nezávislosť.

  • Šetrenie energie v domácnosti

Fotovoltika nám dáva možnosť efektívnejšie hospodáriť a narábať s energiou a to tak že si začneme všímať (vďaka monitoringu) kde zbytočne plytváme a tak povediac vyhadzujeme peniaze do vzduchu. Viac o tom ako šetriť energiu v domácnosti kliknite na odkaz: https://solarone.sk/2023/05/18/ako-setrit-energiu-v-domacnosti/

  • Údržba

Fotovoltika je na údržbu nenáročná vďaka kvalitným a spoľahlivým komponentov s dlhou dobou životnosti.

  • Návratnosť investície

Dnes je fotovoltika cenovo dostupná aj bez akýchkoľvek dotácií a návratnosť je pomerne rýchla. Na Slovensku v rozmedzí od 6 do 10 rokov.

  • Zvýšenie hodnoty nehnuteľnosti

Vaša nehnuteľnosť nie len že sa stáva energeticky nezávislejšou, ale aj priamo zvyšuje hodnotu Vašej nehnuteľnosti.

  • Inštalácia

Inštalácia je veľmi jednoduchá a rýchla zväčša zaberie rádovo niekoľko dní. Pre viac informácií o montáži na kľúč kliknite na odkaz: https://solarone.sk/montaze/

  • Flexibilita fotovoltiky

Fotovoltický systém sa dá kedykoľvek prispôsobiť náročnosti domácnosti, jeho zväčšením prípadne zmenšením.

Z pohľadu dopadu na životné prostredie

  • Patrí medzi obnoviteľné zdroje

Funguje vďaka slnečnému žiareniu a bude tu po tisícky rokov.

  • Skleníkové plyny

Fotovoltická elektráreň neprodukuje žiadne skleníkové plyny (CO2), žiadne znečisťujúce látky a výroba je úplne tichá.